BEDESTEN
İlçe merkezindedir. Ayşe Hanımın babası Yusuf Ağanın H. 1160 yılında yaptırdığı bilinmektedir. İç ve dış bedesten olmak üzere iki bölümdür. Dört kapısı ve içinde 110 dükkan vardır. İç bedesten kervansaray olarak kullanılmıştır. Ayşe tarafından vakfedilmiştir. Arasta bölümü bedestenin çevresinde gelişmiştir. Dört yandan basık kemerli kapılarla girilen bedesten, kare planlı dört kubbeyle örtülü bir yapıdır. Kubbeler duvarlara bitişik tuğla kemerlere oturtulur. Kemer, pandantif ve kubbeler düzgün tuğla örgüsüyle güzel bir görünüm kazanmıştır. Ana kubbeyi taşıyan tuğla kemerin ortada dayandığı bölümde içeri girinti yapan kare mekan küçük kubbeyle örtülüdür. Dışarıdan ana kubbeler arasında görülen bu bölüm dua kubbesidir. Yuvarlak kemerli kapılarla girilen arastanın kuzeyinde tonozlu dükkanlar yer alır. Bedestene bakan yüzdeki dükkanlar yer kazanmak amacıyla üçgen biçiminde yapılmıştır.
TAŞMEDRESE
Fazıl Ahmet Paşa mahallesindedir. 1662 yılında Fazıl Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Çatısı kurşunla kaplı iken daha sonra kiremitle örtülmüştür. 1943 depreminde çatlamalar olmuşsa da restore edilmiştir. 1964 yılına kadar çeşitli amaçlarla kullanılan medrese, bu tarihten itibaren Halk Kütüphanesi olarak kullanılmaya başlandı. 1974 yılında çatısı bakırla kaplandı. Yapının içi ve dışında pembe Karacaviran taşı kullanılmıştır. Dilimli, kurşun kaplı kubbelerin aralarında tuğladan kare biçimli bacalar bulunmaktadır. Basık kemerli kapıdan aralarında medrese odalarının yer aldığı revaklı dikdörtgen avluya girilir. Kubbeli medrese odalarında ocak ve kitap rafları vardır. Kare planlı dershane-mescit kubbeyle örtülüdür. Kubbe kasnağındaki vitraylı pencereler sonradan yapılmıştır. 2002 yılında mahalli olanaklarla restorasyon çalışmalşarına başlanarak, 2003 yılının şubat ayında bitirilmiştir.İç avludaki sütunların arası ahşap malzeme ve çerçeve ile kapatılarak geniş kapalı kullanım alanları kazanılmıştır. Boya badana yapılmış olup, elektrik tesisatı yenilenmiş, kaloriferli hale getirilmiş ve kapalı alanların tabanları laminant parke ile kaplanmıştır.
ŞAHİNKAYA KANYONU
İlçemiz sınırları içerisinde Kızılırmak üzerine kurulu olan Altınkaya Baraj Göleti üzerinde bulunan ve İlçemize 13 Km uzaklıkta olan Şahinkaya Kanyonu Altınkaya Barajının en derin yeri olma özelliği ile dikkat çeker ve yaklaşık 1500 metre uzunluğundadır. Kızılırmak’ın turkuaz rengi sularının sarp kayalıkları arasında kendine yol bulduğu gizemli geçit olanca heybetiyle görenleri büyülemektedir. Dağ oluşumu (Orojenez) ve akarsu aşındırması sonucu meydana gelen Şahinkaya Kanyonu, İlçemize gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı geldi. 3 bin 250 metre uzunluktaki kanyonda su derinliğinin ortalama 106 metre kanyon yüksekliğinin ise 340 metreye kadar çıkmaktadır. Şahinkaya Kanyonu ve bulunduğu çevre 2012 Yılında ulusal turizm bölgesi ilan edilmiş olup, Şahinkaya Kanyonunda halihazırda günü birlik geziler düzenlenmektedir.
ESENTEPE KAYA MEZARLARI
KUNDUZ ORMANLARI
İlçemiz sınırları içerisinde yer alan Kunduz Dağı şehir merkezinden 51 km uzaklıktadır. asfalt bir yol ile ulaşım sağlanmaktadır. Vezirköprü, karayolu ile Samsun’a 115 km., Havza’ya 20 km., Merzifon’a, 40 km., Durağan’a 60 km. ve Amasya’ya 61 km. uzaklıktadır. Yeşil örtüsü ile benzersiz bitki örtüsü ile benzerlerinden ayrılır. Ortasından geçen akarsu ile ziyaretçilerine huzur verir. Keltepe olarak adlandırdığımız bölüm en yüksek yerlerinden birisidir. Diğer tarafta Sarıçiçek yaylası ise diğer yüksek tepelerinden biridir.
Kunduz Dağı ile Vezirköprü arasında; havza tabanı, platoluk alanlar ve dağlık alanlar olmak üzere üç morfolojik ünite ayırt edilebilmektedir. Doğu-batı uzanımlı olan dağın turizm amaçlı yararlanılan kesiminin ortalama yükseltisi 1100-1500 m. ‘ler arasındadır. Kunduz Dağı’nın en yüksek yeri 1791 m. ile Keltepe’dir.
Yaz aylarında yayla turizmine de ev sahipliği yapan Kunduz Ormanlarımızda, her sene çeşitli festivaller yapılmaktadır. Bu saklı cennet gerek çevre iller ve ilçelerden gerekse yurt genelinden gelen misafirlere ev sahipliği yapmaktadır.
Ayrıca yaban hayatının en zarif canlıları olan geyiklerin doğal yapıyla özdeş bir ortamda üretimlerinin sağlandığı ender çiftliklerden biri olan geyik üretme çiftliği Kunduz Ormanlarımızdadır. Çok sayıda geyiği sessiz huzurlu ve doğal ortamlarında izleyebilirsiniz.
Yine 30 hektarlık alan içerisinde içinden Soğuksu deresinin geçtiği kamp alanında kendi çadırınızı kurabileceğiniz gibi sabit çadırlardan da yararlanılabilir. Doğayla bütünleşmiş alçacık damların kiremit yerine çimen kaplı olan yayla evleri karşınıza ansızın çıkar. Çam kokan odalarında buz gibi yayık ayranı ikramına hayır demek mümkün olmaz…
TAŞHAN